Ook BV’s gaan vreemd!

“Vreemdgaan” sijpelt nu ook door naar bekend Vlaanderen! Voor wie nog twijfelt om dit jaar vreemd te gaan: Jani en Jeroen bewijzen hoe leerrijk en interessant het kan zijn om eens in andere werelden te vertoeven.

In het programma “Jani gaat … ” maakt Jani Kazaltzis een week lang kennis met jobs die totaal buiten zijn comfortzone liggen. Zo gaat hij aan de slag als scheidsrechter, blust hij branden met de brandweer en gaat hij  de fysieke proeven van de opleiding tot paracommando aan.

jani vaph
© VIER

In de meest recente aflevering was het wel heel duidelijk dat hij de mosterd gehaald heeft bij Vreemdgaan;  hij gaat aan de slag in de sociale sector en doet een meeloopstage in een VAPH voorziening.

Binnen “Vreemdgaan” in Oost-Vlaanderen weten we al langer dat een uitgebreide uitwisselingsperiode écht loont,  omdat er dan voldoende tijd en ruimte is om ondergedompeld te worden in de werking van een andere organisatie. Kazaltzis heeft deze tip duidelijk in acht genomen: hij probeert telkens een week mee aan de slag te gaan als  volwaardig medewerker, zonder de job van iemand over te nemen.

In “Goed Volk” draait Jeroen Meus mee in de keukens van verschillende gemeenschappen, organisaties en groepen om zo hun cultuur en denkkaders aan den lijve te ondervinden. Via zijn kookkunsten wint hij het vertrouwen en baant hij zich een weg in de leefwereld van de mensen die hem ontvangen. Hij slaagt er keer op keer in om informele contacten te leggen en een genuanceerd beeld neer te zetten van de meest gesloten gemeenschappen.

(c) Eén
© VRT

Zo zie je maar dat niet alleen zelf vreemdgaan kansen biedt, maar dat ook je eigen organisatie open stellen voor iemand “vreemd”, toelaat om je eigen werking in de kijker te zetten, een kritische kijk binnen te krijgen en zo ook van de ander bij te leren. Beide partijen halen hier voordelen uit.

Wil jij net als Jani, Jeroen en de vele medewerkers uit de hulpverlening Oost-Vlaanderen ook graag eens “Vreemdgaan”? Of wil je zelf je werking aan buitenstaanders presenteren? Ga dan als de bliksem naar www.projectvreemdgaan.be. Bij “Documenten” vind je alle nodige informatie en voorwaarden.

Hopelijk tot snel!